la-Slobozia.ro     


Fondat 2012     |                     Site dedicat informarii slobozenilor.                   |     


Acasa  |  Social  |  Politic  |  Economic  |  Legislatie  Sanatate  |  Medicina  |  Sport  |  Divertisment  |  Anunturi  |  Utile  |  Forum  |  Mall  |  Contact

Premierul Victor Ponta a vizitat societatea Agrichim Fetești din județul Ialomița, alături de viceprim-ministrul, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin

Guvernul României

 

Victor Ponta: O să vă spun câteva cuvinte, după care, dacă aveți dvs. întrebări pe această temă, vă răspundem cu drag. În primul rând, vreau să mulțumesc gazdelor noastre de aici, de la Ialomița, primarului de la Movila, domnului Nica, șeful exploatării de aici, de peste 3.600 de hectare. Și eu îi mulțumesc și domnului ministru Constantin, care m-a tot bătut la cap să vin să văd cu ochii mei, să discut cu oamenii care asta fac zi de zi, trăiesc din agricultură. Pot să spun, și sper să nu exagerez, că după 25 de ani, în sfârșit, începem să câștigăm pariul cu agricultura și în sfârșit nu mai avem prea multe hectare nelucrate;  oamenii primesc banii la timp, subvențiile și toate celelalte drepturi pe care le obțin. Începem să avem o agricultură performantă și faptul că după 20 și ceva de ani România a importat mai puține alimente decât a exportat, e un semn foarte bun și anul acesta va fi în același sens. Cel mai important lucru este faptul că muncesc și trăiesc din agricultură, din zootehnie, încep să nu mai muncească degeaba sau să aducă bani de acasă, încep să simtă că se poate trăi din agricultură, că în fiecare an lucrurile merg în direcția bună, ca producție, ca sistem de lucru, și asta este vestea cea mai bună.

Dincolo de vești bune, întotdeauna când discuți cu cei care lucrează pământul, afli și ce nu merge, cât trebuie să mai facem pe partea de irigații. Și aici am văzut încă o dată, și mă alătur apelului domnului ministru Constantin către toți agricultorii din România de a investi în irigații, aici aflăm de la domnul Nica că cei care folosesc irigațiile au producții și mai mult decât duble față de cei care nu le folosesc. Este problema legată de creditele pe care le primesc și de dobânzile foarte mari, de modul în care subvenționăm în special exploatațiile medii, nu cele foarte mari, dar nici cele foarte mici, pentru a încuraja comasarea. Aici e un singur responsabil și cu mulți care lucrează, dar sunt 700 de proprietari, nu?

-: 700 proprietari și aproape 100 de salariați.

Victor Ponta: Bun, dar 700 de oameni care, dacă și-ar lucra fiecare bucățica lui, vă dați seama că numai producție serioasă n-ar avea, ci ideea este de a avea o comasare, dar o comasare voluntară, nu ca acum 70 de ani, cu forța, ci o comasare făcută cu acordul proprietarilor. Sunt probleme pe care încercăm să le îndreptăm. Mai mult, mâine începem, și voi fi împreună cu domnul ministru Constantin la Ministerul Agriculturii, pentru a inaugura noua sesiune de proiecte pe Programul de Dezvoltare Rurală 2014-2020. Și așa cum am văzut aici un siloz modern și mijloace moderne de depozitare, în care 50% din bani au fost de la UE și 50% ai proprietarului, la fel trebuie să sprijinim în continuare infrastructura, pentru că degeaba avem producție dacă nu avem depozitare, dacă nu avem prelucrare, o să depindem întotdeauna de marii cumpărători care vin și cumpără foarte ieftin și după aceea vând scump în alte părți.

Din punctul meu de vedere, agricultura în ultimii doi ani, după ce am trecut de seceta cumplită din 2012, este un pariu câștigător, este unul din motoarele de creștere ale României alături de energie, alături de fonduri europene și de producția industrială.  Și absolut tot ceea ce depinde de Guvern, de politicile la nivel european, unde avem comisar european pe agricultură, domnul Cioloș, care ne-a sprijinit foarte mult, am participat prin ministrul nostru la redactarea noii politici agricole, deci tot ceea ce ține de noi pentru a sprijini acest motor extraordinar al României care este agricultura, o vom face, mulțumindu-le. Profit de această ocazie, mulțumindu-le celor care muncesc zi de zi. Munca în agricultură e mult mai dificilă decât să faci declarații la televizor.

Cred că politicienii ar face bine să se țină de politică, agricultorii de agricultură, pentru că e  de muncă aici și se face dacă iubești pământul și dacă știi ce înseamnă și când lucrurile merg bine, și când lucrurile merg prost, și când sunt inundații, și când e secetă. Dar pentru oamenii care fac aceste lucruri, n-am decât cuvinte de laudă și de admirație și intenția foarte clară de a-i sprijini în viitor.

Încă o dată, felicitări tuturor celor de aici și dacă sunt lucruri mai speciale pentru ministru, pentru gazdele noastre pe această temă, vă rog să ne întrebați.

Reporter: După această vizită, v-ar tenta să investiți în agricultură?

Victor Ponta: Nu, cred că fiecare trebuie să facă ceea ce știe și cred că eu nu o să știu niciodată - domnul Nica spunea că s-a apucat de cultivat pământul cam pe când mă nășteam eu - deci eu cred că cei care se pricep de agricultură și mai ales e o generație de oameni tineri din zona rurală care nu mai vor să plece la oraș, nu mai vor toți să plece din țară, în Spania, în Italia și vor să lucreze pământul, condiția e să avem programe și avem programele pentru tineri fermieri. Deci, cred că agricultura trebuie făcută de cei care iubesc pământul și cei care știu să îl cultive; eu m-am născut la bloc și stau la bloc și de ce să mă bag peste lucruri...? Nu pot decât să îi admir și să îi sprijin din punct de vedere legislativ.

Reporter: Încă o întrebare pe temă și după aia, dacă sunteți amabil, să trecem la alte...

Victor Ponta: Dacă sunteți amabil, dumneavoastră să ne întrebați pe tema aceasta, agricultura.

Reporter: Spuneați că taxa pe construcții speciale ar putea suferi unele modificări /.../?

Victor Ponta: Categoric, da, pentru că taxa pe construcțiile speciale, de fapt, a fost încetarea unei excepții referitoare la construcțiile industriale. Nu a avut ca intenție - atunci când anul trecut ne-a propus ministrul de Finanțe - nu a avut ca intenție partea de agricultură. Și acum după 25, după ce se fac raportările, o să ne uităm exact care este impactul și ce anume din zona de agricultură putem să scutim în viitor și din punctul meu de vedere, asta o să și facem.

Reporter: Începând cu când s-ar putea aplica această...?

Victor Ponta: După 25 facem analiza să vedem ce s-a raportat ca să vedem care este impactul. Oricum noi aveam estimat un impact de încasări de vreo 400 de milioane de lei și încasările vor fi mult mai mari, cu siguranță.

Reporter: Și dacă nu vă supărați...

Victor Ponta: Nu mă supăr niciodată.

Reporter: Dacă puteți comenta afirmația vicepremierului Rogozin care a spus că se auto-invită în august la București pentru a sărbători, cu ghilimelele de rigoare, alături de dumneavoastră, ca premier și de Traian Băsescu, ca președinte, /../ Victor Ponta: Sunt niște simple provocări și când avem atât de multă treabă de făcut în România, uite, în agricultură dar nu doar în agricultură, încerc să nu răspund decât atunci când este cazul la asemenea provocări.

Reporter: Mergeți mâine la dejunul de la Cotroceni?

Victor Ponta: Mâine? Ce dejun? Nu, cred că e o mică confuzie, domnul vicepreședinte al SUA, domnul Biden - am discutat și astăzi cu toate instituțiile care se ocupă de partea de organizare -  are un program foarte clar stabilit pentru miercuri, nu mâine. Mâine are doar un program cu ministrul apărării, cu domnul Dușa. Miercuri are program cu președintele României, la Cotroceni, după aceea cu mine la Palatul Victoria și, în final, va fi un discurs în fața reprezentanților și ai lumii politice, și ai societății civile.

Reporter: Unde?

Victor Ponta: Eu știu unde, dar nu sunt eu cel care anunță aceste lucruri.

Reporter: Și atunci îmi cer scuze, era vorba de un dejun de președinte miercuri, că am înțeles că ați primit și dumneavoastră invitație?

Victor Ponta: Nu, e vorba despre discursul domnului vicepreședinte Biden. Nu știu ce a apărut în presă, eu vă garantez că e vorba despre vizita și întâlnirea oficială cu președintele țării, întâlnirea oficială cu primul-ministru, după care un discurs în fața societății civile la care cu siguranță voi participa și eu, așa cum participă si președinții celor două camere și alți membri ai guvernului, dacă de asta mă întrebați, vă asigur că voi merge la discursul vicepreședintelui Biden. Dacă mai e ceva pe zona la agricultură.

Reporter: Care e prețul apei pe zona de irigații, ce ne puteți spune?

Victor Ponta: Prețul apei a fost mărit în 2011 de patru ori, nu doar pentru irigații și pentru zonele de energie, în special. Încercăm - am discutat și cu cei din zona de energie - să reducem treptat, nu știu dacă o să putem să reducem la nivelul lui 2011 că știți, e ușor să mărești un preț și mult mai greu să îl scazi, însă e foarte clar că acea mărire artificială din 2011 pentru a avea niște venituri suplimentare afectează grav și producția de energie, în special la Hidroelectrica, dar și producția pe cărbune, Complexul Energetic Oltenia are mari probleme și zona de irigații. Ce am reușit și e foarte bine, și nu ezit să repet pentru că nu a fost ideea mea, a fost ideea domnului ministru Constantin și uite acum am văzut că a fost o idee corectă, prin oferirea către ANIF a posibilității de a cumpăra energie direct de pe bursă, costurile cu energia la irigații au scăzut cu 28%, ori pe măsură ce și retehnologizăm stațiile de pompare vor mai scădea cu încă 20-25% și astea sunt scăderi sigure și deja aplicate.

Reporter: Opoziția a depus o moțiune de cenzură, vrem să vedem dacă veți participa la dezbaterea acestei moțiuni?

Victor Ponta: La dezbatere, categoric. La citire nu a participat niciodată primul-ministru, va fi ministrul pentru relația cu Parlamentul la dezbatere, categoric toți membrii Guvernului vom participa. Vă mulțumesc mult de tot.

Pentru a fi în permanență la curent cu ultimele noutăți și informații din orașul tău, abonează-te gratuit la Newsletter trimițând site-ul de care ești interesat(ă) și adresa ta de e-mail la office@la-romania.ro.


laAnunt.ro |eMedic.ro     |     LaMedic.ro     |     laExecutareSilita.ro     |     laHotel.ro     |     laZiar.ro     |     la-Facultate.ro     |     la-Firma.ro     |     la-Mall.ro     |     la-Masa.ro     |     la-Televizor.ro     |     Spune-ti parerea.ro

la-Romania.ro     |     la-AlbaIulia.ro     |     la-Alexandria.ro     |     la-Arad.ro     |     la-Bacau.ro     |     la-BaiaMare.ro     |     la-Balti.ro     |     la-Barlad.ro | la-Bistrita.ro     |     la-Botosani.ro     |     la-Braila.ro     |     la-Brasov.ro     |     la-Bucuresti.ro     |     la-Buzau.ro     |     la-Calarasi.ro     |     la-Chisinau.ro     |     la-ClujNapoca.ro     |     la-Constanta.ro     |     la-Craiova.ro     |     la-Deva.ro     |     la-DrobetaTurnuSeverin.ro     |     la-Focsani.ro     |     la-Galati.ro     |     la-Giurgiu.ro     |     la-Hunedoara.ro|la-Iasi.ro     |     la-Medias.ro |la-MiercureaCiuc.ro     |     la-Onesti.ro | la-Oradea.ro     |     la-PiatraNeamt.ro     |     la-Pitesti.ro     |     la-Ploiesti.ro     |     la-RamnicuSarat.ro|la-RamnicuValcea.ro     |     la-Resita.ro     |     la-Roman.ro | la-SatuMare.ro     |     la-SfantuGheorghe.ro     |     la-Sibiu.ro     |     la-Slatina.ro     |     la-Suceava.ro     |     la-Targoviste.ro     |     la-TarguJiu.ro     |     la-TarguMures.ro     |     la-Timisoara.ro     |     la-Tulcea.ro     |     la-Turda.ro | la-Vaslui.ro     |     la-Zalau.ro

eSante.ro     |     Journaux.ro     |     laTele.ro     |     Magasins.ro     |     Medecin.ro     |     Universites.ro

©2014